31-08-07

Schokkende cijfers...

EINDELIJK heeft het FAVV nieuwe cijfers vrijgegeven over de actuele blauwtongepidemie. Op heden staat de teller op ruim 1000 aangetaste bedrijven (1058 op 29/08/07). Wij zijn echter van mening dat we dit cijfer haast mogen verdubbelen daar wij uit de contacten met onze achterban kunnen afleiden dat bij vele fokkers nog geen melding gebeurd is om diverse reden : a. de fokker heeft zelf nog niets ondernomen  b. de dierenarts weigert een officiële bloedtapping te doen omwille van de administratieve rompslomp die erbij komt kijken  c. de bloedstalen nog onderweg zijn tussen dierenarts en labo  d. de resultaten van de analyses nog niet verwerkt werden door het favv

Wij kunnen enkel herhalen dat iedere schapenhouder die blauwtong vermoedt bij één of meerdere dieren van z'n kudde, hiervan laat bloedstalen nemen door de dierenarts en deze instuurt ter analyse. Buiten de kostprijs van de bloedtapping zijn er geen verdere gevolgen/kosten aan verbonden.

Indien uw dierenarts weigert dit te doen dien je als fokker hierbij aan te dringen en eventueel uw vraag te richten aan een andere dierenarts.

 Het is van cruciaal belang dat we een zo goed mogelijk beeld hebben van de werkelijke impact van deze epidemie. Enkel zo kunnen we bij de overheid erop aandringen dat er ernstig gevolg gegeven wordt aan deze ramp.

De eerste cijfers die ons bereikten betreffende de afvoer van dode dieren bij Rendac zijn op z'n minst ook schokkend. Bijna 10.000 schapen werden de afgelopen weken afgevoerd naar Rendac.... Dit is hallucinant en kent geen voorga!

14:39 Gepost door Secretaris Ignace Lootvoet in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

BehandeladviesBlauwtong op wwww.minlnv.nl , de website van het Nederlands ministerie van landbouw in samenwerking met de gezondheidsdienst. Da's pas nuttige communicatie.
Naar verluid nog 2000 stalen in de wachtrij ter analyse in het CODA. CODA heeft gevraagd aan DGZ om te wachten om bloedstalen door te sturen wegens geen plaats meer om te bewaren.
Ook Waalse KI centra met Wit Blauw Stieren hebben positieve topstieren.
Virus woedt nu ook volop in West Vlaanderen

Gepost door: duvels vleeskupe | 31-08-07

Blauwtong preventie mogelijk ? De blauwtongepidemie is alom aanwezig, kunnen wij schapenfokkers iets preventiefs uitvoeren ? Is het mogelijk om onze dieren te behandelen tegen aanvallen door de knut die het virus verspreidt.
Zitten de dieren best op de weide of in de stal ? Hierover valt niets te lezen. Is er iemand die het weet ?
Zo wel, laat het ons dan niet in het ongewisse.

Gepost door: Rob | 01-09-07

De commentaren zijn gesloten.