29-08-07

Over 'natte dromen' en het FAVV...

Het heeft enige dagen geduurd, maar hier zijn we toch terug. In de afgelopen dagen heeft KHV op diverse fronten formeel en informeel overleg gepleegd. Langs de formele kant noteren we de Raad van Bestuur die gisteren (dinsdag) samengekomen is en de promesse van zowel het kabinet van Vlaams Minister-President Peeters als Federaal Volksvertegenwoordigster Hilde Vautmans om ons begin volgende week te ontvangen en te luisteren naar onze grieven. Langs informele kanten houden we de lijnen open met onze Waalse collega’s en vrienden, zodat we samen en schouder aan schouder door deze crisis geraken.

Welk nieuws valt er te rapen?

Het is bijna dégoutant te merken dat de website van het FAVV in de laatste week (laatste versie dateert van 23/08 met cijfers van 22/08) NIET meer aangepast werd. Is men bang om de werkelijke cijfers te tonen? Is dit het ‘crisismanagement’ waar enkele kopstukken binnen het Voedselagentschap van de titel alleen al natte dromen krijgen? De Belgische schapenhouder verdient beter dan dit… en vooral sedert het gros van de schapenhouders 180 euro per jaar bijdrage aan de werking van het FAVV dient te betalen! Foei FAVV voor deze ondermaatse (en dat is zelfs nog te zacht uitgedrukt) communicatie (voor zoverre we nog van communicatie kunnen spreken). Spring in de wagen en maak een toertje door het Pajottenland, aanschouw de kadaverhopen, aanhoor de tragedies van de mensen…

 

Maar het moet ook gezegd zijn dat het FAVV deze namiddag op een onderhoud met Dr. Devillers (oud Nationaal Voorzitter) hun medewerking toegezegd hebben aan de implementatie van een vaccin in de nabije toekomst. Het FAVV is voorstander van het gebruik van een vaccin. Bravo FAVV om hierin eindelijk kleur te bekennen!

 

Krijgen we in de nabije toekomst compensatie onder welke vorm dan ook (tussenkomst in kost vaccin, rampenschade, etc.)… who knows? Maar nu volstrekt zich de tragedie in duizenden weides en stallen in het Belgische land… duizenden dieren liggen te creperen en vechten een vaak ongelijke doodsstrijd uit. Getroffen schapenhouders (en dat is zowat iedereen in België) zijn er het hart van in en her en der gaat de terechte stem en vraag op naar morele en psychologische begeleiding van getroffen schapenhouders.

 

Deze morele begeleiding dient te starten met een correcte en accurate informatie door de bevoegde instanties. In het heetste van de strijd (vorige week woensdag) verklaren (FAVV in Het Nieuwsblad) dat hier geen sprake is van een echte epidemie is wraakroepend en de verantwoordelijke hiervoor zou minstens een dagje kadavers moeten ruimen als ‘boetedoening’. Een week lang geen cijfers vrijgeven over het aantal getroffen bedrijven, noch cijfers kenbaar maken over de aanvoer van kadavers bij Rendac is een kaakslag voor iedere schapenhouder in dit land.

 

Federaal Voedselagentschap… jullie kunnen beter dan dit toch? Of niet?

  

23:37 Gepost door Secretaris Ignace Lootvoet in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Misschien is het nu ook tijd voor een VAVV met een eigen fonds;

Gepost door: Francky | 30-08-07

Toch een stap in de goede richting. succes
groeten, viv

Gepost door: viv | 30-08-07

Texel stamboekkweker uit SPL versus blauwtong Met dit schrijven wil ik mijn hart luchten. Eind juli moest ik dringend een operatie ondergaan. 10 dagen later, na mijn thuiskomst, moeten we vaststellen dat het blauwtongvirus ook op ons bedrijf heeft toegeslagen. Met alle zorgen die ik zelf nog nodig had, moest ik er met mijn vrouw tegen aan gaan om zieke dieren naar de thuisstal te brengen en te verzorgen. Op dit eigenste ogenblik telt ons bedrijf al 45 zieke dieren en zijn er al 15 topmoeders afgevoerd naar Rendac. Wanneer gaat dit eindelijk stoppen? We worden er moedeloos en radeloos van. Tegen half september zal mijn volledig bedrijf aangetast zijn en bijgevolg zal alles waar ik zo lang aan gewerkt heb compleet waardeloos zijn. Heren (bijna-) ministers Leterme en co met meer dan 100 000 stemmen en het FAVV: HELP MIJ HELP MIJ!!! WAAR BLIJFT DE VACCIN? En straks kan u mij nog 180€ vragen voor de goede werking van het FAVV en zijn ministers.
Met dank Edgard Simon uit Sint-Pieters-Leeuw
Hierbij wil ik ook veel sterkte wensen aan al mijn collega's schapenkwekers die hun dieren met zo veel liefde verzorgen.

Gepost door: Edgard Simon | 30-08-07

De commentaren zijn gesloten.