20-08-07

De desastreuze impact van 'blauwtong'

 

Beste lezer,

Vandaag kregen we weet van diverse gevallen van blauwtong in Zuid-West-Vlaanderen. Ondertussen houdt blauwtong ook nog altijd lelijk huis in grote delen van het verdere Vlaamse land. De reacties en getuigenissen van KHV leden van de afgelopen weken zijn vaak schrijnend maar geven vooral blijk van machteloosheid. De meeste kuddes in het Vlaamse binnenland ontsnappen niet aan het virus en vele van de aangetaste dieren vinden ook de dood. Duizenden dieren per week worden door Rendac afgevoerd.

Het is duidelijk dat de schapenfokkerij en -houderijg donkere dagen beleefd. Kleine Herkauwers Vlaanderen zal vandaag en morgen alle leden aanschrijven (zie ook op www.khv.be) met de oproep alle verdachte gevallen van blauwtong te melden, de consequenties voor de fokker zijn minimaal, maar enkel met een reëel situatiebeeld kunnen we aan de overheid aantonen hoe desastreus de situatie is. Kleine Herkauwers Vlaanderen heeft ook het initiatief genomen om in de komende weken de ganse Belgische schapensector bijeen te brengen om een gezamenlijk standpunt in te nemen voor de bestrijding van dit vernietigend virus. Voor Kleine Herkauwers Vlaanderen is het duidelijk dat vaccinatie de enige oplossing is. Men belooft ons een vaccin tegen eind dit jaar/begin 2008, echter KHV wenst verder te gaan in de eis, en eist resoluut dat het Sanitair Fonds Kleine Herkauwers tussenkomt in de kostprijs van het vaccin. Minstens het eerste jaar moet het vaccin GRATIS ter beschikking gesteld worden van de schapenhouders.

Wij kunnen enkel nogmaals oproepen om alle (verdachte) gevallen te melden en wensen de getroffen bedrijven alle sterkte toe. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

19:59 Gepost door Secretaris Ignace Lootvoet in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ignace ik weet dat er hier in Oelegem ook gevallen van de blauwtong , alleen je hoort er niets verder over.
Toch verschrikkelijk al die ziektes. Ik word er echt niet goed van.
Groetjes Viv

Gepost door: viv | 20-08-07

veel blogplezier Hallo, ik wil je graag op deze dinsdagmorgen welkom heten in het bloggenrijk en hoop dat je hier een fijne tijd
zult hebben .nog 14 dagen en het is terug school. Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 21-08-07

Inderdaad Volkomen akkoord !
Wij hebben maar schapen !

Gepost door: Mees Rita | 22-08-07

Gratis Vaccin There is no such thing as a free meal!!!!!
Als we als vereniging een gratis vaccin vragen aan de overheid, gaan ze dat geld via het sanitair fonds weer bij de fokkers gaan innen. Dus uiteindelijk betalen we toch. Bovendien moet je goed beseffen dat de overheid (fod en favv) enorm onefficient met geld omspringen. Voorts prima initiatief.

Gepost door: Duvels Vleeskupe | 24-08-07

De commentaren zijn gesloten.